KNMT wint app-ontwerpwedstrijd Connecting Members
NIEUWS 28-11-2014

Hoe kan mobiele technologie ondersteunen in het verbinden van leden aan een vereniging? Dat was de uitdagende vraag waar de app-ontwerpwedstrijd Connecting Members om draaide. Tijdens het tiende Jaarcongres Verenigingsmanagement dat plaatsvond op donderdag 13 november in Rotterdam werd bekend dat de eerste editie van Connecting Members is gewonnen door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT).

KNMT wint app-ontwerpwedstrijd Connecting Members

Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde bedenkt app om tandartsen te verbinden en kennis te delen

Hoe kan mobiele technologie ondersteunen in het verbinden van leden aan een vereniging? Dat was de uitdagende vraag waar de app-ontwerpwedstrijd Connecting Members om draaide. Tijdens het tiende Jaarcongres Verenigingsmanagement dat plaatsvond op donderdag 13 november in Rotterdam werd bekend dat de eerste editie van Connecting Members is gewonnen door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT).

De KNMT bedacht een ingenieus idee voor een app die tandartsen in staat stelt om samen met elkaar vraagstukken op te lossen. Deze eenvoudige, gebruiksvriendelijke app verhoogt het kennisniveau van de deelnemende tandartsen en versterkt het onderlinge contact. Aan de hand van de vraagstukken die in de app behandeld worden, wordt bovendien duidelijk welke thema’s tandartsen belangrijk vinden. Deze informatie kan vervolgens de basis vormen voor nader onderzoek. Bovendien is het laagdrempelige karakter van een mobiele app zeer geschikt om jonge en meer ervaren collega’s met elkaar te verbinden.

Het winnende app-idee van de KNMT zal daadwerkelijk ontwikkeld en uitgevoerd worden door de organisatie van Connecting Members. Naast de uitvoering van de app ter waarde van 25.000 euro, ontvangt de KNMT ook een smartphone.

Andere deelnemers
De eerste editie van Connecting Members mag een succes genoemd worden. In totaal dienden vijftien Nederlandse verenigingen en stichtingen een innovatief app-idee in. Van die vijftien inzendingen nomineerde een deskundige jury naast de KNMT nog drie andere uitzonderlijk goede ideeën. Het ging om de inzendingen van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (die zich inzet voor mensen met taaislijmziekte), OVAL (de brancheorganisatie van onder meer arbodiensten) en Vogelbescherming Nederland. Bij het beoordelen van de inzendingen keek de jury niet alleen naar de creativiteit van de inzending, maar ook naar de mate waarin de app bij zou kunnen dragen aan het beter verbinden van nieuwe en bestaande leden aan de vereniging. Ook werden de genomineerden beoordeeld op zaken als mobiele relevantie, het innovatief gebruik van bestaande technieken en de schaalbaarheid.

Op 9 april 2014, tijdens het VM-voorjaarscongres, ging de wedstrijd officieel van start. Dion van Bladel, business development verenigingen bij AllSolutions, kijkt tevreden terug op de wedstrijd. “Verenigingen hebben het niet gemakkelijk. Ze hebben soms moeite om aansluiting te vinden bij hun leden, zeker in de snelle tijd waarin we leven. De reacties op Connecting Members, waren inspirerend en verrassend. Wat een ambitie en creativiteit!”